Doživite jesenji hygge u Danskoj

 Piše: Filip Petković

 

Jeseni u Danskoj imaju posebnu draž. Klima je umerena te se još uvek može uživati u aktivnostima na otvorenom, ali se prvi nagoveštaji svežine već osećaju. Danci su uvek puni ideja kako iskoristiti maksimum od svakog godišnjeg doba. Od kraja septembra pa sve do sredine novembra u Danskoj se uživa u pravoj jeseni. 

Na jesen vas nepogrešivo asociraju topli napici, ukusna hrana, poslednji topli i sunčani dani koje provodimo na otvorenom. Međutim, šta kažete na jesenje festivale, aktivnosti na otvorenom i zatvorenom, mesta pretvorena u jesenju bajku i drugo? To je ono zbog čega je danska jesen drugačija.

Poslednji topli dani koriste se za festival zmajeva koji se celodnevno puštaju na plaži Lakolk, na ostrvcetu Reme. To je zaista spektakularna predstava, jer se hiljade zmajeva svih veličina i boja dižu u vazduh. Tako je jednostavno, a tako lepo i maštovito.

 

 

Sa festivala zmajeva u Danskoj (izvor: www.idesignlites.com)

 

 

 

A ko kaže da u Danskoj nema surfovanja i Havaja? Kraj meseca septembra i početak oktobra idealni su za ovaj popularni sport. Brojna takmičenja, festivali i druženja ljubitelja surfovanja održavaju se u mestu Klitmelerkoje se nalazi na severnoj obali Jitlanda. Ovom mestu se šaljivo tepa „Hladni Havaji” zato što su talasi slični onim na pravim Havajima, samo je voda znatno hladnija.

Hladni Havaji - festivali i takmičenja u surfovanju (izvor: www.google.com)

 

Najveći festival hrane u čitavoj Skandinaviji događa se upravo u Danskoj, u Orhusu. Svake godine ovaj festival poseti preko 30.000 ljudi za 10 dana njegovog trajanja što dovoljno govori o njegovom kvalitetu, ali i popularnosti. Osim raznovrsne hrane, festival nudi i kulturni program, tako da će vaše iskustvo biti svestrano. Festival se fokusira na nordijsku kuhinju – od morskih algi, ribe i morskih plodova pa sve do mesa losa, kobasica, kupusa i drugih gurmanskih specijaliteta. Hranu pripremaju najpriznatiji nordijski i svetski kuvari, a vaše je samo da se prepustite i obradujete sva svoja čula. 

Festival hrane u Orhusu (izvor: www.nonea.de)

 

Ni glavni grad ne zaostaje sa jesenjim programom. U Kopenhagenu je preko celo godine živo, tako da se nećete pokajati kada god da odete, ali ovo doba godine ima svoje posebne čari. Kroz otvorena vrata muzeja i galerija možete se upoznati sa bogatom danskom istorijom, a tu su i mnogobrojni festivali poput Godišnjeg međunarodnog festivala filma u Danskoj kojeg prate koncerti, debate, konferencije, glamur, VIP žurke i crveni tepisi, a i velike svetske zvezde su česti gosti. 

Kraj oktobra je rezervisan za proslavu Noći veštica. Ako volite čudovišta, mumije, bundeve, uklete zamkove, strašne priče i slične stvari, onda ste na pravom mestu. Danska ovom prazniku posvećuje mnogo pažnje i slavi ga mnogo duže, ne samo 31. oktobra kada se on inače obeležava. Čuveni vrtovi Tivoli u Kopenhagenu će ove jeseni biti ukrašeni za Noć veštica, sa paucima, strašilima, magičnim stvorenjima, izrezbarenim bundevama i hiljadama svetala. Tokom noći, muzika, svetla, dim, vatra i laseri osvetljavaju jezero Tivoli za predstavu kakvu nećete videti nigde osim ovde. 

 

 

Tivoli za Noć veštica (izvor: www.google.com)

I Legolend, park sagrađen u čast čuvenih Lego kockica biće okićen u stilu Noći veštica. Samo za one najhrabrije sastavljena je i džinovska bundeva koja je napravljena od preko 100.000 LEGO® kockica. Možete da uđete u nju i doživite pravu strašnu avanturu. Osim ove bundeve, tamo vas očekuju i razna čudovišta, krvava stvorenja i izmišljeni strašni likovi koji su napravljeni od kockica, a izgledaju veoma realistično, kao da su pravi. 

 

 

Legolend za Noć veštica (izvor: www.legoland.dk)

Za sve one kojima ovakav danski hygge ne odgovara, predlažemo vam da popijete šolju tople čokolade, kafe ili čaja i malo se strpite jer nam odmah ubrzo stiže Božićna sezona. Već početkom novembra u danskim gradovima javlja se novogodišnja i božićna rasveta, ali o tome nekom drugom prilikom!

 

 

Izvor: Spend Autumn in Denmark