Noć veštica: ukleti zamci širom Skandinavije

 Piše: Filip Petković

 

Zamci sajt

 

Noć veštica jedan je od omiljenih dana u godini u mnogim zemljama sveta, a ni Skandinavske zemlje ne zaostaju. Najmlađi se maskiraju i zvone od vrata do vrata kako bi prikupili neki slatkiš ili zaplašili nekoga. Nešto starija populacija odlazi na žurke pod maskama i uživa u hrani, piću i muzici. Međutim, da li ste se zapitali da li postoji nešto „više“ od ove realnosti? Skandinavci tvrde da imaju puno ukletih zamaka i sličnih mesta, te da su se kroz istoriju u njima dešavale najčudnije i najstrašnije stvari. 

 

 

Zamak Dragsholm, Danska

 

Ovaj zamak nalazi se u istočnoj Danskoj i smatra se najukletijim u čitavoj Evropi. Star je preko 800 godina i predstavlja dom za preko stotinu različitih duhova. Ovde živi bučna banda poltergeista — duhova koji prave buku i razbacuju predmete po prostoru, potom siva dama, bela dama i mnogi drugi. Zamak je restauriran i već nekoliko godina unazad radi kao hotel. Postao je atrakcija za ljubitelje strave i užasa iz celog sveta koji se utrkuju da prenoće u ovom hotelu i sami se uvere u glasine.

 

Izvor: TripAdvisor

 

Tvrđava Akershus, Norveška

 

 

Tvrđava Akershus u Oslu predstavlja najpoznatiji primer ukletog zamka iz Norveške. Iako je u 13. veku izgrađen za potrebe kraljevske porodice, od 19. veka koristio se kao zatvor i u to vreme je bio najstroži zatvor u Norveškoj. Mnogi posetioci tvrde da su čuli čudne zvuke, da su videli duhove, osetili dodire i guranje. Smatra se da su to duše svih onih koje su izgubili život tokom boravka u zatvoru. Često se pominje da se ne javljaju duhovi samo u ljudskom obliku, već da ima i psećih duhova. Po verovanju, zakopani psi bi trebalo da donesu sreću, mada se izgleda to potpuno drugačije odigralo. Ovaj zamak je otvoren za posete. 

 

 

Izvor: TripAdvisor

 

Crkva Svetog Jovana u Stokholmu, Švedska

 

 

Dugo se priča da su crkva Svetog Jovana i njeno groblje ukleti. Stanari oko crkve tvrde da se grobljem noću kreću čudne senke, koje se savijaju i hodaju na neljudski način. Drugi su videli čudna svetla u prozorima tornja. Postoji legenda koja kaže da je 1699. godine, mlada devojka videla orgnutu figuru kako se diže iz zemlje. Devojka je zaključila da je to samo neko pokušavao da je uplaši. Kasnije se navodi da je umrla pod misterioznim okolnostima i da je njen duh ostao zatočen u crkvi. Ova neogotska građevina otvorena je za posete. 

 

 

 

Izvor: TripAdvisor

 

Dvorac Kronborg, Danska

 

 

Najpoznatiji dvorac u Danskoj jeste dvorac Kronborg na Severnom Selandu. U ovom veličanstvenom renesansnom zamku smeštena je radnja Šekspirovog Hamleta, gde istoimeni princ vidi duha svog oca na bedemima zamka. Prema legendi, moćni vitez Holger Danske spava u katakombama ispod zamka i spreman je da se probudi kada bude bio potreban svojoj državi. Zamak takođe ima duhove koji pale sveće usred noći, otključavaju vrata, špijuniraju zaposlene i generalno kvare stvari tokom noći. Ovaj dvorac poseti oko 200.000 turista svake godine.

 

Izvor: www.visitdenmark.se 

 

Zamak Gripsholm, Švedska

 

 

Na samo šezdeset kilometara od Stokholma, na obali jezera Melaren nalazi se jedno od najstrašnijih zdanja u Švedskoj. Izgradnja Gripsholma počela je 1537. godine, na tlu spaljene srednjovekovne tvrđave. Tokom godina, posetioci su prijavili brojne neprijatne susrete sa tamnim senkama koje su mučile goste dvorca. Na primer, čudan zvuk dvobojnih mačeva, praćen strogim glasom koji upozorava goste da kroče u pozorište zamka. Sada je dvorac postao muzej koji je otvoren za javnost i sadrži slike i umetnička dela. U delu zamka se nalazi Nacionalna galerija portreta (Statens porträttsamlingar), jedna od najstarijih kolekcija portreta na svetu.

Izvor: www.google.com 

 

Najhrabrijima savetujemo da obiđu one zamke koji su otvoreni za posete tokom nekog narednog boravka u Skandinaviji, a onima sa malo manje smelosti predlažemo da uživaju u tesktovima i fotografijama koje mogu pronaći na internetu!

Izvori: 

https://www.visitdenmark.com/denmark/things-do/haunted-castles-denmark

https://habloggen.h-a.no/livsstil/veronicas-lister/6-hjemsokte-steder-i-norge/

https://www.visitstockholm.com/see-do/attractions/the-haunting-of-stockholm/

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs