Dan uzdržavanja od kupovine

 Piše: Teodora Gogin

 

 

kerkegor 460 x 240 px

Obeležavanje Dana uzdržavanja od kupovine (eng. Buy Nothing Day, šv. En köpfri dag, dan. Indkøbsfri dag, fin. Älä osta mitään -päivä, isl. Svarti föstudagur) započeto je 1992. godine na inicijativu kanadskog umetnika Teda Dejva kao protest protiv bahatosti potrošačkog društva. Pet godina kasnije, proslavljanje ovog dana razvilo se u antipod Crnog petka, verovatno najvećeg praznika konzumerizma, time što je datum održavanja pomeren upravo na taj isti dan, poslednji petak u novembru (u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj i Švedskoj) ili na dan nakon Crnog petka (u šezdesetak drugih država koje takođe obeležavaju Dan uzdržavanja od kupovine).

 

Izvor: kultursmakarna.se

Od kritike konzumerizma, Dan uzdržavanja od kupovine prerastao je u čitavu kampanju i srastao sa klimatskim aktivizmom, naročito u Švedskoj gde En köpfri dag ima profile na gotovo svim relevantnim društvenim mrežama i tokom čitave godine upozorava na kobne posledice načina života u potrošačkom društvu. Logika je jednostavna, veća kupovna moć rezultuje većom potrošnjom i većom klimatskom krizom, pišu oni, navodeći podatak da će najbogatiji procenat švedskog stanovništva uskoro biti primoran da smanji svoj ekološki otisak za 95%, dok će oni siromašniji do istog cilja stići uz 50% smanjenja potrošnje. „Kada bi svi živeli kao mi u Švedskoj, trebale bi nam četiri planete Zemlje pune resursa“, stoji na Tviter nalogu ove kampanje. Međutim, ona se ne bavi samo životom u odnosu na klimatske promene, već skreće pažnju i na narušena prava radnika koji prave jeftinu robu u uslovima koji su štetni po zdravlje i sve to za sramno male plate kako bi i sa popustima velike kompanije bile na dobitku. Na tu temu je i Robert Niberg, nagrađivani švedski crtač stripova i ilustrator, izradio sledeću šaljivu sliku, pod gotovo pretećim nazivom „Prodavačica koja je znala previše“.

 

Izvor: https://twitter.com/enkopfridag 

 

 

Kada već govorimo o takozvanoj brzoj modi, norveški mediji, na primer, navode da je 2015. godine na Crni petak u ovoj zemlji potrošeno milijardu i po norveških kruna (oko sedamnaest i po milijardi dinara), pri čemu je troje od petoro kupaca kupovalo odeću. Dodatno je poražavajuć podatak da svaki Norvežanin godišnje baci između šest i osam kilograma odeće i obuće. Uprkos svemu ovome, Dan uzdržavanja od kupovine nema jednako snažnu kampanju i medijsku prisutnost u Norveškoj kao u Švedskoj, čemu svedoči i činjenica da Norvežani koriste engleski naziv za ovaj dan umesto domaćeg, kao i u Danskoj, Finskoj i Švedskoj. Ekstrem u ovom pogledu predstavlja Island, čiji stanovnici izuzetno burno reaguju na reklame na kojima piše „Black Friday“ na engleskom, i smatraju da ovaj praznik kupovine ugrožava njihov jezik. Međutim, ni Islanđani nisu imuni na snižene cene, i čuven je slučaj kada se pre pet godina u jednoj IKEA radnji prodalo osam stotina komoda za dvadeset minuta – navala je bila tolika da je postojalo ograničenje da niko ne može da kupi više od dva komada nameštaja.

 

 

U Danskoj je situacija slična: prvi Crni petak u Danskoj organizovala je kompanija Epl 2009. godine, a koliko je uspeha ovaj potez imao svedoči podatak da su Danci na Crni petak 2017. godine potrošili preko dve milijarde danskih kruna (oko trideset tri milijarde dinara), kao i rezultati nedavnog istraživanja koje je pokazalo da je manija za kupovinom jednako prisutna i kod mladih i kod penzionera. Poređenja radi, Šveđani su u 2019. tako potrošili preko sedam milijardi švedskih kruna (preko osamdeset milijardi dinara), što ih stavlja na vrh liste i opravdava činjenicu da se upravo oni najviše bore protiv prekomerne kupovine. Ni Finska ne zaostaje za drugim državama Severa: ona je prošle godine zabeležila rekordan broj od milion i po poslatih pošiljaka tokom nedelje oko Crnog petka, a procene su da u kupovini učestvuje približno polovina stanovništva, trošeći prosečno do oko šest stotina evra (oko sedamdeset hiljada dinara).

 

 

Prikaz hijerarhije održivih načina potrošnje.

Izvor: https://twitter.com/enkopfridag/media

 

 

Jedan interesentan fenomen u vezi sa Danom uzdržavanja od kupovine jeste pojava posebnih reči u švedskom jeziku za dve nove vrste srama, köpskam i nöjdskam (stid zbog kupovine i stid zbog toga što ste zadovoljni), koje možemo povezati sa već svima poznatim stidom zbog letenja avionom (šv. flygskam), rečju koju je popularizovala Greta Tunberg. Naime, nakon što su se potrošači zapitali da li je zaista neophodno da se stide što toliko kupuju, postavlja im se kontrapitanje: da li se treba stideti toga što ste zadovoljni onim što već imate?

 

 

Izvor: https://twitter.com/nelsnelson

 

Na koji način možete učestvujete u ovom protestu? Pored ignorisanja popusta i volontiranja pri organizacijama koje obezbeđuju odeću za one najugroženije, Dan uzdržavanja od kupovine obeležava se na razne načine: javnim protestima, žurkama na ulicama, demonstrativnim masovnim seckanjem kreditnih kartica, takozvanim zombi hodom po tržnim centrima, gde učesnici lutaju praznog pogleda kako bi privukli pažnju i dobili priliku da objasne povod takvog ponašanja, kao i zajedničkim kretanjem po supermarketu potpuno praznih kolica za kupovinu, i to u formi Bajaginog vozića.


 

Izvori: 

https://kultursmakarna.se/2020/11/26/en-hel-dag-utan-shopping/

https://twitter.com/enkopfridag

https://enkopfridag.wordpress.com/2021/01/14/mer-pengar-mer-konsumtion-mer-klimatkris/

https://enkopfridag.wordpress.com/2019/12/21/kopskam-vs-nojdskam/

https://www.nrk.no/ytring/buy-nothing-day-1.13243458

https://www.bambora.com/sv/se/artiklar/sa-mycket-okar-forsaljningen-under-black-friday/

https://www.spiir.dk/blog/3-oplagte-grunde-til-at-skifte-black-friday-ud-med-buy-nothing-day/

https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/20336-one-in-four-finns-start-buying-christmas-gifts-on-black-friday.html

https://yle.fi/news/3-11668739

https://icelandmag.is/article/anger-over-black-friday-ads-a-direct-attack-icelandic-language

https://www.visir.is/g/20161347519d

https://www.ft.com/content/5c635430-1dbc-11ea-97df-cc63de1d73f4

https://www.avisen.dk/mange-danskere-vil-droppe-black-friday_668658.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Buy_Nothing_Day

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs