Vodič za mlade diktatore

Gost Kutka – Mikal Hem

Imali smo čast da nas od 26. do 28.03. poseti norveški pisac i politički komentator Mikal Hem, i popričamo sa njim o njegovoj knjizi „Želite li da postanete diktator?“ koju je na srpskom izdala izdavačka kuća Zavet, u prevodu naše saradnice Sofije Vuković.

U četvrtak 26.03. održali smo promociju u prostorijama UK Parobrod, kada su knjigu predstavili Mirko Lalić, urednik izdavačke kuće Zavet, prevoditeljka, i, naravno, sam autor. Bili smo oduševljeni velikim brojem posetilaca, koji su aktivno učestvovali u diskusiji i postavili Mikalu mnoga zanimljiva pitanja. Sam autor izrazio je zadovoljstvo što se toliko mladih ljudi interesuje za njegovo delo, kao i želju da inspiriše nove naraštaje diktatora.

U petak 27.03. smo posetili Savamala Book Fest gde smo takođe predstavili knjigu, kroz Mikalov razgovor sa političkim novinarom Vojom Lalićem.

Možda najzanimljiviji deo Mikalove posete bila je konverzaciona radionica na norveškom u subotu 28.03. Tada su naši članovi imali priliku da u malo opuštenijoj atmosferi porazgovaraju sa autorom. Mikal nam je, između ostalog, dao nekoliko praktičnih saveta kako da to i postanemo, od kojih najjednostavnije deluje udaja/ženidba sa nekim od diktatorskih naslednika. Međutim, Mikal kaže da to može biti rizično, u slučaju da isti ispadnu iz volje tati diktatoru. Želeli bismo da se zahvalimo svim našim dragim članovima koji su učestvovali u radionici i postavljali angažovana i provokativna pitanja.

Svi mi iz Skandinavskog kutka smo vrlo zadovoljni posetom našeg prvog gosta u ovog godini. Želimo da zahvalimo Mikalu što se odazvao našem pozivu, kao i Ambasadi kraljevine Norveške i agenciji NORLA koje su finansijski podržale ovo gostovanje.

 

Intervju sa Mikalom Hemom videoikona1

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs