Rečnik nordijskog Uskrsa

Uskrs je veliki praznik u nordijskim zemljama čiji koreni potiču iz seoske kulture i hrišćanstva. Uskrs je na selu primarno bio koncipiran kao prolećni festival i povezivan je sa sujeverjem. Danas se Uskrs u Nordijskim zemljama obično slavi u porodičnoj atmosferi uz veliku večeru i takođe se farbaju jaja i jede se mnogo ukusne čokolade.

Odlučili smo da napravimo mali rečnik korisnih reči za sve koji planiraju da proslave ili samo žele da znaju nešto više o tome kako se Uskrs slavi u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj.

 Hyvää pääsiäistä- Srećan Uskrs na finskom.
 Glad påsk – Srećan Uskrs na švedskom.
 God Påske – Srećan Uskrs na norveškom i danskom.
9210086b6d8344a3a8e8a2a856cfb550 Gækkebrev: ”Zagonetno slovo” je jedinstveni danski običaj koji datira iz sedamnaestog veka, a danas je naročito popularan među decom. Slova koja formiraju zagonetne stihove se prave od papira i završavaju se brojem tačaka koji je isti kao broj slova u imenu pošiljaoca. Ako primalac zagonetnog slova pogodi ko mu ga je poslao, pošiljalac mora da mu pokloni uskršnje jaje. Ovo je zabavna igra i za decu i za odrasle.
Mammi Mämmi: Tradicionalna uskršnja poslastica napravljena od vode, ražanog brašna, ražanih klica u prahu, začinjenim tamnom melasom, solju i seviljanskom narandžom u prahu. Potrebno je dosta vremena da bi se napravio mämmi i trebalo bi da odstoji tri do četiri dana pre posluživanja. Potom se služi sa mlekom, kremom ili šećerom. Danas je uobičajeno da se u toku uskršnjih praznika kupi gotov u prodavnicama, i prodaje se širom Finske kao i u nekim delovima Švedske.
alle øl Påskebryg: ”Uskršnje pivo” je specijalna vrsta danskog piva koje se proizvodi i prodaje za vreme Uskrsa. Ima veći procenat alkohola i intenzivniji ukus od običnog piva, te je jedna od omiljenih uskršnjih poslastica ljubitelja ovog pića. 
devilseggs 638x425 Påskefrokost je danska reč za uskršnji ručak, savršenu priliku za praznično okupljanje u krugu porodice i prijatelja koje obično traje satima. Ručak se služi u vidu bifea i sastoji se od jaja, jagnjetine, piletine, ćufti i haringa.

Photo: Christer Wahlgren

Påskkärring : ”Uskršnja veštica”. Prema starom predanju, zli duhovi i veštice lutaju po zemlji praveći pakosti. Veruje se da su na Veliki četvrtak veštice letele do Plavog brda da se sastanu sa đavolom, da bi se vratile na Veliku subotu. U to doba je u Finskoj i Švedskoj vladao običaj da se upale lomače da bi se veštice oterale. Danas se deca u Finskoj i Švedskoj maskiraju u Uskršnje veštice i sa napravljenim čestitkama idu od vrata do vrata da požele srećan Uskrs, a zauzvrat dobijaju slatkiše ili sitan novac. U Finskoj deca donose dekorisane grane umesto čestitki i recituju pesmice - Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle! ( U prevodu: Imam prut za srećnu godinu; prut za tebe i slatkiš za mene!)

a37739c889d782d69a4add13441cdb29 Påskris: U Švedskoj i Finskoj je običaj da ukrasite kuću sa påskris- grančicama breze koje su ukrašene perjem, ofarbanim jajima i drugim uskršnjim ukrasima, obično u obliku pileta, uskršnje veštice ili uskršnjeg zeca. Datira iz sedamnaestog veka, kada je glava porodice blago udarala ostale članove granama na Veliki petak, da ih podseti na Isusove patnje i verovalo se da to donosi blagodet i sreću. Tradicija ukrašavanja grana je počela tridesetih godina dvadesetog veka.
paskefjalltur vegard kristiansenPhoto: Vegard S. Kristiansen Påskefjelltur:”Uskršnje skijanje”- U Norveškoj se uskršnji raspust obično provodi u planinama uz obrok od narandži i Kvikk-Lunsi ( norveške čokoladice). Sneg se zadržava do kraja aprila u Norveškoj, tako da je Uskrs idealno vreme za avanturu na planini praćenu višim temperaturama, suncem i snežnim dolinama. S obzirom na to da Norvežani imaju jedan od najdužih odmora za Uskrs, koji počinje u sredu popodne pre Uskrsa i završava se u utorak nakon Uskrsa, to je zaista idealno vreme za beg u prirodu.
paskekrim 2016 Påskekrim: ”Uskršnji kriminal”. Ne postoji pravi razlog za to, ali Norvežani obožavaju da Uskrs provedu gledajući krimi i detektivske serije. Gotovo sve TV i radio stanice svake godine pripremaju nove krimi serijale za Uskrs. Detektivske priče se čak štampaju i na tetrapacima dok izdavačke kuće objavljuju serije ”Uskršnjih trilera”.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs