Grad koji je inspirisao danske slikare - Aleksandra Bibić

Jedna od istaknutih kolonija danskog slikarstva su Skagensmalerne. Inspirisani zelenim dinama, sudarom dva mora i neobičnom lepotom i svetlošću neba u Skagenu, zasluženo su dobili posebno mesto u istoriji danske umetnosti.

ab01Den opgående sol over havet, J.Th.Lundbye, 1838.

Početkom jula 2015. godine sam imala priliku da posetim ovaj prelepi gradić i shvatim šta je inspirisalo slikare. Nakon nekoliko presedanja od Aarhusa, preko Aalborga i Frederikshavna, stigla sam u ovaj, naizgled mali gradić. Očekivanja nisu bila velika. Kako sam do tada već posetila nekoliko mesta u Danskoj i stvorila određenu sliku o životu u Danskoj, očekivala sam nešto uobičajeno: par kafića, možda suvenirnica i poluprazne ulice. Međutim, ono što sam zatekla po silasku sa voza, prijatno me je iznenadilo: ulice pune ljudi, kafići i restorani puni, miris primorske kuhinje; nešto što je više ličilo na neku mediteransku sredinu nego skandinavsku.

ab02 ab03

Na internet stranici turističke organizacije Danske se kao turistički lokaliteti navode sprud na mestu gde se spajaju Severno i Baltičko more, i peskom prekrivena crkva. Međutim i jedno i drugo se nalaze izvan samog Skagena. Grena, odnosno sprud kod kojeg se spajaju mora, udaljen je 5 km od centra Skagena, dok se crkva nalazi na udaljenosti od 3 km. Odmah pored železničke stanice mogu da se iznajme bicikli, i preporučujem da to i učinite ako se ikada nađete u Skagenu.

Na sopstvenu žalost, otišla sam nepripremljena, i čini mi se da sam prepešačila čitavu severnu Dansku. Ali lepote koje sam videla bile su dovoljna nagrada za bolna stopala.

Den tilsandende kireke

… ili crkva u pesku, jeste najstarija crkva u Skagenu sagrađena u 14. veku. Sama crkva više nije u upotrebi, što i oronula unutrašnjost crkve potvrđuje, ali je svakako vredna obilaska. Ono što čini ovu crkvu posebnom je, kao što i naziv kaže – prekrivena je peskom. Delimično. Nalazi se na oko 3 km udaljenosti od centra Skagena, tako da je vožnja biciklom preporuka, ali i pešačenje uz obalu ima svoje prednosti. Iznenađujuće mirno more, zelene dine, koje dišu na povetarcu, i pogled na Skagen spolja. Jako je teško ostati ravnodušan prema pogledu na Skagen. Žuti gradić ušuškan među dinama. Ako ne ostavlja bez daha, onda stanovnici Skagena sigurno zaslužuju poštovanje za predanost - svi kreče kuće u žuto.

Crkva je nekoliko puta rušena i restaurirana, a poslednji put početkom 19. veka. Zbog kretanja peska, pod uticajem vetra deo crkve je sada ispod peska, te je ostao samo beli toranj na površini. Stoga i naziv – crkva prekrivena peskom.

ab04

Grena

Apsolutna preporuka je da na ovo mesto odete biciklom. Ipak se nalazi na 5 km od centra Skagena. Ipak, pešačenje je neizbežno, jer parking od spruda deli kilometar plaže. Međutim, kao što je i slučaj sa crkvom u pesku, ni ovde nećete ostati uskraćeni za prirodne lepote. Jedna od njih je i neobična svetlost i nebo nad Baltičkim morem. Kao što sam i rekla, nebo ovde je bilo velika inspiracija za mnoge danske slikare, koji su i dobili naziv po mestu, Skagensmalerne – slikari iz Skagena. Oblačno nebo, skoro iste plavo-sive nijanse kao i voda, i tanka linija svetlećeg ružičastog i narandžastog na horizontu, koja deli nebo od mora. Sasvim je razumljivo zašto je ovo nebo inspirisalo toliko umetnika.

ab05

Na samom kraju plaže je sprud. Sa jedne strane tirkizno Severno, a sa druge plavo Baltičko more, i na sredini sudaranje talasa koji odbijaju da se spoje. Fascinantan prizor sudara dva talasa različitih boja.

Ako ipak odlučite da idete peške pripremite se za oštar šljunak, ali i bunkere iz Drugog svetskog rata.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs